Psychologenmagie

Psychologenmagie.gif

‘Ah, jij bent psycholoog. Dus eh, je kan nu door me heen kijken?’

Zucht. De grootste misvatting over ‘ons zieleknijpers’. Dat we zomaar met onze röntgenblik je diepste gedachten en gevoelens kunnen zien. Zoals Shar weet dat het goed gaat met je overleden huisdier en de weervrouw bij RTL nét te vrolijk mededeelt dat het morgen weer de hele dag regent. Maar fear not lieve mensen, het is een fabel (ik heb er wel eens op gehoopt, i must confess. Maar over het algemeen mag ik denk ik vooral blij zijn dat het níét zo werkt).

Hoe het dan zit met de psychologenmagie van het Doorzien, vraag je?

Het is in de basis vrij simpel. Men neme een flinke dosis fascinatie en nieuwsgierigheid. Dan benieuwd zijn, vragen stellen. Het niet te gauw snappen, nog meer vragen stellen. Luisteren naar wat je hoort én, misschien nog wel belangrijker, niet hoort. Kijken naar wat er gebeurt onder je neus. Nog meer vragen stellen. Dan wordt het ingewikkeld, want van al deze observaties moet chocola worden gemaakt (bij voorkeur Tony Chocolonely Caramel Seasalt, ik ben ambitieus) in de vorm van patronen, rode draden en overlappen. Je spiegelt, koppelt terug, bespreekt en daagt uit. Graaft in tips en tricks, oefeningen en hulpbronnen. Dan komt daar langzaam helderheid in de vorm van antwoorden en hopelijk een volgende stap. That’s the plan, at least. De praktijk verloopt lang niet altijd zo simpel of ideaal. Jeez, hoe kan het ook anders. Een mens alleen is al complex, laat staan twee mensen (of zelfs nog meer) in één behandelruimte die dan samen Het Probleem wel even gaan oplossen.

Hoe dit hele proces voor mij verloopt, wat ik er fantastisch en verschrikkelijk aan vind, waar ik in groei en waar ik tegenaan loop in mijn werk én in mijn eigen leven (de uitknop van mijn psycholoog-zijn werkt helaas niet altijd even goed), wil ik hier graag met jullie delen. Om mysteriën te ontrafelen, taboes te doorbreken en te laten zien dat ‘wij zielenknijpers’ ook maar menschen zijn!

 

Heb je vragen of zijn er dingen waar je me graag over zou zien schrijven? Laat het weten in de comments of contact me hier!


2 reacties op ‘Psychologenmagie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s