Ben ik mezelf?

Een hele tijd geleden had ik een gesprek met een oud-collega over deze vraag. Hij was er sterk van overtuigd dat wij als behandelaren in cliëntencontact volledig onszelf moeten zijn, omdat je anders niet oprecht bent. Hij zei: ik ben bij cliënten niet anders dan in mijn privé-leven. Ik merkte toen dat ik het daar niet mee eens was, omdat ik vond dat wij als psycholoog wel een stuk professionaliteit moeten bewaren. Er waren namelijk duidelijk kanten van mezelf die ik daar niet bij vind passen en die ik in mijn beroep dan ook geen ruimte wilde geven. Met name de spontane kant, want die moet haar uitspraken namelijk later nog wel eens nuanceren en dat is natuurlijk niet handig (en stiekem heeft dit natuurlijk ook te maken met de mogelijkheid om afgekeurd of gekwetst te worden op mijn eigen ik als ik die zomaar laat zien aan jan en alleman…).

De laatste tijd merk ik dat ik weer veel bezig ben met deze vraag, zeker na een gesprek met mijn vader. Ik vertelde hem dat ik me in mijn werk de laatste tijd wat ‘gevangen’ kon voelen, me in een soort keurslijf en routine voelde zitten. Met als gevolg dat ik dan ook een stukje passie en bevlogenheid kwijtraakte. Ik reageerde daardoor in mijn sessies regelmatig niet meer vanuit wie ik echt ben. Wat ik daar vooral mee bedoel is dat ik mezelf weinig ruimte geef om mijn spontane kant te laten zien en mijn oprechte reactie te geven. Er moet resultaat geboekt worden, aldus mijn innerlijke gedreven perfectionist, dus daar is allemaal geen tijd voor. Soms kon ik de professionaliteit wel wat loslaten, vaak als ik iemand al lange tijd spreek of als ik een sterkere klik voel met een cliënt. Maar vaak ook niet, en dan hoorde ik soms later ook wel terug dat cliënten minder connectie voelden. Niet gek, toch? Ik zat alleen maar in mijn hoofd!

Ik ken deze valkuil van mezelf, zeker in periodes dat ik zelf meer druk en stress ervaar. Maar door het gesprek met mijn vader realiseerde ik me weer even heel goed hoeveel energie het mij ook eigenlijk kost om steeds in die professionele rol te zitten. Mijn eigen natural energy kan dan niet gewoon lekker stromen. En dat wil ik niet! Ik wil me vrij voelen, ook in mijn werk. Tijd om mijn oude overtuiging te nuanceren dus!

Ik vind nog steeds dat een therapeutische band verschilt van de band met mensen in mijn privé-leven. Het grootste verschil daarbij is de kwetsbaarheid die ik vanuit mijzelf laat zien. Privé ben ik een open boek en deel ik graag met anderen, heb ik dat zelfs hard nodig. Maar in sessies is dat natuurlijk niet de bedoeling, buiten dat een persoonlijk voorbeeld soms verhelderend werkt en de therapeutische band kan versterken. En dat deed ik op zich ook wel al. Ik vind ook nog steeds dat een bepaalde afstand helpend is om patronen beter te kunnen zien en de verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende dingen die de cliënt zegt. Ik wil en hoef dus niet volledig te zijn wie ik thuis ben. Maar de afgelopen weken heb ik wel weer even heel bewust geëxperimenteerd met mezelf en mijn spontane kant simpelweg meer vrij laten in de gesprekken en dat is eigenlijk heel goed bevallen!

Wat ik dan merk is dat gesprekken verrassende wendingen kunnen krijgen als ik mijn spontane verwondering, irritatie, humor of nieuwsgierigheid meer de vrije loop laat. Ik krijg informatie die ik anders niet gekregen had, omdat we meer een gesprek voeren dan een sessie. Ik kan vanuit beter contact met de cliënt gemakkelijker dingen teruggeven die me zijn opgevallen. Sessies worden minder ‘zwaar’. Ik ben meer ontspannen omdat ik de lat voor mezelf lager leg. Ik vind cliënten leuker en zij mij waarschijnlijk ook. Sterker nog, ik vind mijn werk weer leuker! Ik kom weer met verhalen en energie thuis, net als toen ik net begon met werken. Dus dat ik als ‘als psycholoog’ beter wat minder mezelf kan zijn, dat heb ik inmiddels wel bijgesteld. Spontane kant, go get ‘em!

JEZELF-ZIJN.gif


2 reacties op ‘Ben ik mezelf?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s