Liefde en wanhoop

#dramatischetitels

Maar even serieus. Soms liggen liefde en wanhoop niet ver van elkaar. In mijn nieuwe baan als gezinstherapeut zie ik het dagelijks terugkomen, volledig out in the open, niet meer te controleren, maar ook ingehouden en indirect doorsijpelend.

Wat gebeurt er met jou als het met degene van wie je houdt, niet goed gaat? Als je het maar niet opgelost krijgt? Het lijkt alsof je niet meer doordringt, maar je wel ziet dat het steeds meer de verkeerde kant op gaat?

Machteloosheid. Dat is wat het is. En ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan daar niet zo heel goed tegen #controleissues. Na een paar weken in mijn nieuwe baan word ik er weer aan herinnerd dat eigenlijk heel veel mensen daar niet zo goed mee kunnen omgaan. Zowel ouders als kinderen zie ik rare sprongen maken, als katten in het nauw. Sprongen waarvan ik denk dat ze zelf, als deze rotperiode weer voorbij is, misschien zelf ook wel zullen zeggen ‘damn, dat was echt niet handig van me’…

En het gekke is, ik snap ze helemaal.

Ik zie ouders die met het laatste restje kracht dat ze nog bezitten, proberen om gehoorzaamheid af te dwingen: “je krijgt geen geld meer, ik breng je nergens meer naartoe tot dat je gaat (vul hier het gewenste gedrag in)”. Het resultaat is dat het kind, dat toch al weinig respect meer had voor zijn ouders, expres een minachtende opmerking maakt om nog wat kolen op het vuur te gooien en om zichzelf te beschermen tegen de afwijzing die hij waarschijnlijk vanbinnen voelt.

Ik zie ouders die doen alsof ze het hebben opgegeven en dat herhaaldelijk aan hun kind vertellen ‘met jou is niets meer aan te vangen, hoe moet het met jou nog goed komen?’, in de hoop dat het kind daardoor in beweging komt. De kans is eerder aanwezig dat het kind dat zelf gaat geloven en zelf ook geen moeite meer doet.

Ik zie ouders die niet kunnen loslaten, en die dan een kind hebben dat juist moeite heeft met verbinding maken. Ik zie ouders die zelf ook niet goed willen of ze nu verbinding willen of autonomie, wat voor enorme verwarring kan zorgen bij zichzelf en de kinderen: ‘mam roept dat ik zelfstandig moet zijn, maar als ik mijn eigen keuzes maak is het weer niet goed! Ik weet niet wat ze nu van me wil’.

Ik zie ouders die als een vastgelopen plaat blijven opnoemen wat hun kind niet goed doet, hopend dat het doordringt en ze dan eigenlijk eens ergens iets aan gaan doen. Het enige effect is vaak dat het kind ervan overtuigd raakt dat hij in de ogen van zijn ouders toch nooit iets goed kan doen en dat hij al helemaal niet meer weet hoe en waar hij zou moeten beginnen. Als ouders dan toch een positieve toenadering doen, voelt dat voor het kind helemaal niet meer geloofwaardig. Ook andersom, als het kind dan een goede dag heeft, zien de ouders vooral het vooruitzicht dat het vast morgen weer mis is…

Helaas zie ik ook ouders die slaan, en kinderen die slaan. Een laatste poging om de controle terug te krijgen. Voor zover ik weet met als enig resultaat meer pijn, onveiligheid en verharding in het gezin.

Maar onder al die wanhoop kijk ik de gezinnen in hun ogen en zie ik pijn en verdriet, maar vooral liefde. Onder de boosheid zit kwetsbaarheid en verlangen. De wens dat het beter gaat met iedereen. Dat het weer fijner wordt in huis. Dat hun kind succesvol is. Dat hun ouders van ze houden. Dat ze weer iets leuks kunnen doen samen, zoals vroeger. De liefde is de enige reden dat ze de strijd nog aangaan, keer op keer. Met FFT (Functional Family Therapy) kunnen ze leren om te kijken naar hun onderlinge relaties en patronen. Zonder dat iemand de schuldige moet zijn, leert het gezin dat iedereen zijn verantwoordelijkheid heeft en dat iedereen kan helpen om de negativiteit te doorbreken. We gaan aan de slag met oefeningen om nieuwe patronen te creëren waarmee ze wel verder komen. Langzaam zie je herstel, kleine stapjes naar elkaar toe. De verbinding waar ze stiekem allemaal zo naar verlangen, komt langzaam terug.

En dat is waarom ik dit werk doe.

family


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s